Om cyklister og kriminelle
Ovenpå diskussionen om Rasmus Paludan og kriminelle.dk, hvor københavnere på side efter side med nærmest sygelig entusiasme præsenteres som lovbrydere, har hysteriet nu nået nye højder. Denne gang er det Københavns politi, der, måske som konsekvens af selvsamme fokus, har valgt at uge 28 skal stå i de kriminelle cyklisters tegn. Hele ugen sættes der således fokus på uvorne cyklister, og i morgentrafikken står betjente strategisk posteret med bødeblokken spændt op til lir.
Jeg er selv fortaler for at overholde loven, og jeg ved, at denne blog befærdes af en række personer der på det nærmeste har gjort loven til deres levevej i den ene eller anden forstand. Der skal heller ikke lyde nogen kritik af de stakkels betjente der i de ferieuger hvor der skulle have været afspadseret Ungdomshus-timer, tvinges til at trække på diverse københavnske gadehjørner. Jeg mener dog, at man i allerhøjeste grad kan tillade sig at være kritisk overfor både den lovgivning der giver grundlag for en sådan smålig håndhævelse af ligegyldige bagateller, samt for den prioritering der foregår i politiet når der kan afsættes en hel uge til formålet. Ærlig talt, hvor åndssvagt er det, at der står to fuldvoksne betjente på lur i et fuldkommen mennesketomt kryds som f.eks. Sølvgade/Borgergade, for at uddele bøder på 500 kr. til personer der ganske stille og uden noget der kunne minde om fare eller sågar ulempe for andre personer, biler eller tilskuere, svinger til højre for rødt lys? Er det ikke en falliterklæring for en sådan kampagne, at man deler bøder ud i de kryds hvor folk netop svinger om hjørnet fordi der absolut ingen fare er, fremfor at finde de påstået "hensynsløse" cyklister der åbenbart spreder skræk og rædsel på cykelstierne? Som daglig og ivrig cyklist har jeg ekstremt vanskeligt ved at genkende det billede af de farlige cyklister der udstilles. Det kunne være interessant at se statistikker for hvilke kryds der er særligt farlige, vel at mærke hvor cyklisten har været den udløsende faktor for uheldet, og hvor andre end cyklisten selv er kommet til skade. Det ville undre mig hvis der var sammenfald mellem disse kryds og de kryds hvor der rent faktisk er betjente posteret. Selv med disse "easy kills" er der indtil tirsdag middag kun delt i alt 137 bøder ud - skal vi gætte på at det højest er i omegnen af et par bødeforlæg pr. betjent pr. time? Kunne denne tid ikke være brugt bedre på andre opgaver, til både cyklisternes, betjentenes og samfundets gavn? F.eks. kunne man have sat dem til at tænke lidt over hvordan man i København får skabt en fleksibel og dynamisk afvikling af trafikken i de kryds hvor der uden nogen problemer er plads til både cyklister, fodgængere og bilister.
Hvorfor eksperimenteres der ikke med ubetinget vigepligt, fuldt stop eller flettebaner (f.eks. som når der i Formel-1 flettes mellem langsomme biler fra pit'en der skal sikkert ud i hurtig trafik vha. en opdeling af kørebanen/cykelstien på et kort stykke)? Er det fuldkommen utænkeligt at man forsøgte med en pragmatisk tilgang til den åbenbart voksende cyklistproblematik, så det kunne undgås at kriminalisere cyklister for ganske harmløse forseelser, og i stedet lade det være op til en nærmere vurdering, om der rent faktisk var tale om noget der på nogen måde kunne være i nærheden af en farlig situation? Hvorfor kan det ikke være tilladt at tage et højresving for rødt på cykel, f.eks. efter at have lavet et fuldt stop, med ubetinget vigepligt overfor alle andre trafikanter, og med bøde hvis man er til fare eller ulempe for andre? Er jeg helt galt på den, og har vi i virkeligheden en pligt til, som jeg hørte i morgenradioen i mandags, "at beskytte turisterne" med en kampagne som denne?
3 svinere:
Spændende, grænsende til seriøst og ikke mindst langt indlæg! Som daglig cyklist er dine parralleller mellem cyklisme og Formel 1 højt skattet. Men husk nu at med lov skal man land bygge, og så hjælper det ikke at lege Formel 1 ned af Sølvgade mod Borgergadekrydset!
Men faktisk kunne man godt overveje at lave højresving for rødt med forudgående fuldt stop tilladt. Det er jo netop den måde det fungerer på i Guds eget land (dog for biler, hvilket vel bare understreger, at det sagtens kan lade sig gøre). Men derovre er der selvfølgelig heller ikke andet end pick-up trucks til at skabe forvirring i gadebilledet.
Jeg er meget enig i de fremsatte synspunkter. Jeg er sågar selv en af dem der for godt to år side røg i netop den fælde Regnedrengen beskriver - og sågar side om side med et kvindeligt modstykke, som med charme, lyst hår og utallige undskyldninger, fik talt sig udenom en bøde, imens jeg selv, også lyshåret men måske med en mere afdæmpet portion charme og beklagelser, fik lov til at betale en bitter bøde på 1000 kr. til den piberygende betjent - 500 for kørsel/højresving for rødt lys og 500 for manglende lys på den tohjulede.
Jeg mener faktisk at der for et par år siden fra politisk side har været et forslag på banen om netop at åbne for 'amerikanske tilstande' i forbindelse med højresving, men hvorfor dette ikke er nået videre ved jeg ikke.
Hvad angår politiets brug af ressourcer så er det et ganske interessant diskussionsemne. Det moderne danske politi arbejde ud fra mål og delmål, kvoter og resultater osv. Det betyder i praksis at der SKAL findes et hvis antal spritbillister, fartsyndere og øvrige færdselskriminelle om året - uanset om de er der eller ej. Det vil sige, at de lokale politikredse i praksis er tvunget til af og til at lave forskellige razziaer, da det er den eneste måde at få taget en god bid af en eller flere af de kvotienter der skal opfyldes inden året er omme. Politiet arbejder altså ud af til på at begrænse kriminaliteten, selvom det indadtil giver lussinger (og økonomiske 'sanktioner') hvis de får så meget succes at det kan ses på statistikkerne. Absolut et paradoks i mine øjne - men det var vist iøvrigt lidt en anden tangent.
...men jeg stemmer ja til flere højresving!
Indlægget er så fyldestgørende, præcist og smukt, at det ikke efterlader mange muligheder for kommentarer. Jeg mener vi straks bør indsende det som lovforslag!
Send en kommentar